Vin sarbatorile de iarna – biserica poate fi impodobita si decorata?
In mod traditional ne decoram casa cu luminite si tot felul de obiecte de decor care simbolizeaza esenta sarbatorilor de iarna si anume faptul ca sarbatorim nasterea Domnului.
La origini insa acest obicei nu are legatura neaparat cu momentul biblic si astfel sunt considerate obiceiuri mai degraba pagane. In timp, desigur ca decoratiunile de Craciun au devenit mai degraba comerciale. Totusi, este gresit sau nu ca lacasul sfant sa fie si el decorat in spiritul sarbatorilor?
In mod obisnuit, un lacas sfant este decorat am putea spune, cu acoperaminte ce tin cont de anumite dogme religioase. Acestea pot fi realizate la comanda in functie de preferinte. Nu vor fi decorate poate cu broderii de tip fulgi de nea sau Mos Craciun. Insa in mod cert acestea pot fi realizate tinand cont de tematica – cu icoana Nasterii Domnului in prim plan.
Acoperaminte pentru biserica
La Crilovic spre exemplu se pot comanda seturi de dvera si analog, adica perdelele de la altar si panza folosita pentru momentul citirii din Evanghelie, acea fata de masa ce se aseaza pe suport.
De asemenea, in categoria de acoperaminte pentru biserica de la Crilovic regasim si panza ce acopera sfanta masa din altar. Toate acestea pot fi realizate tinand cont de preferinte de culoare, la tiv cu ciucuri si franjuri aurii. Central poate fi pusa icoana cu scena nasterii, iar alte motive religioase pot exista pe suprafata acestor acoperaminte sau cu pruncul Iisus in bratele Maicii Domnului.
Pentru a pastra tematica evenimentului, astfel de acoperminte pot fi rosii spre exemplu sau alte culori, insa exceptie de negru, o culoare aleasa doar pentru decorul de dinainte de Sfanta Inviere.
Cum este biserica decorata de Craciun
Nu este exclus sa vedeti si un brad impodobit in biserica. Acesta este un simbol al vietii si in cultura crestina exista negresit bradul ca un simbol puternic, prezent si la inmormantari spre exemplu – un obicei pastrat in unele zone rurale mai ales.
Bradul este de cele mai multe ori unul natural, impodobit cu bun gust, cu instalatie si cateva decoratiuni insa nu cu imprimeuri, pentru ca din punct de vedere religios se are in vedere faptul ca a nu face chip cioplit este una din porunci. Asadar fara globuri cu Mos Craciun sau alte personaje.
Luminile din brad sau chiar si steaua din varf amintesc de lumina cereasca dupa care s-au ghidat magii cand au pornit spre ieslea unde se nascuse pruncul sfant.
Decorul bisericilor in perioada Craciunului se rezuma la astfel de obiecte. Nu sunt decorate spatiile de la exterior in niciun fel. De asemenea, colindele pe care le vom auzi in biserica nu sunt cele comerciale, cantata de cine stie ce cantareti celebri, ci cele clasice, cantate de corul bisericesc. La final de slujba preotii obisnuiesc sa imparta copiilor dulciuri si/sau fructe.
Nu este interzis a decora, insa lacasul sfant are rolul sau, nu este neaparat acel loc in care oamenii vin atrasi de lumini si de decor. Nu sunt spre exemplu interzise aranjamentele florale, ci chiar de bun gust sa fie prezente in biserica, insa sunt excluse in mod clar decoratiunile cu mult sclipici, culori stridente si tot ce tine de comercial, nu de semnificatie biblica.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.