Alegerea unor stergatoare de parbriz, o misiune dificila?

Defectiunile aparute la nivelul stergatoarelor de parbriz sunt printre cele mai uzuale si cele mai vizibile la o masina. De cate ori nu v-ati enervat atunci cand, pe timp de ploaie, vedeti ca unul dintre stergatoare nu functioneaza cum trebuie, la modul ca nu indeparteaza apa asa cum trebuie, lasand urme insistente pe parbriz? Iar acest lucru este cu atat mai deranjant in cazul in care urmele de care vorbeam raman pe partea soferului.

Din acest motiv, alegerea unor stergatoare parbriz de calitate va ofera o vizibilitate bna in trafic, contribuind decisiv la reducerea evenimentelor neplacute pe sosea. Dar sa vedem mai intai ce tip de stergatoare sunt potrivite pentru tine si care sunt problemele pe care ar trebui sa le eviti.

In primul rand, trebuie spus ca stergatoarele de parbriz, in sine, cunt alcatuite din bratul stergatorului, care este montat direct pe masina, la care se ataseaza lamelele stergatoarelor. Practic, noi pe acestea le cumparam din comert si nu bratul stergator.

Sunt si situatii in care acestea se defecteaza, insa acest lucru tine mai degraba de partea electrica, de actionarea lor, nu neaparat de defectare, cata vreme acestea sunt brate metalice, destul de rigide si de rezistente. In ceea ce priveste lamelele insa, trebuie sa cautam, pe cat posibil, niste dispozitive care se ataseaza usor, fara prea mari batai de cap.

Primul lucru la care va trebui sa fim atenti insa tine de dimensiuni. Acestea sunt specificate in cartea tehnica a masinii, insa si producatorii au cataloagele lor, in care ofera stergatoare parbriz diferentiate, pentru toate tipurile de masini.

De asemenea, trebuie sa fiti atent inclusiv la anul de fabricatie al masinii. Chiar daca vorbim despre acelasi model, un an de fabricatie de data mai recenta poate aduce cu sine si un nou tip de stergatoare parbriz.

In ceea ce priveste materialul, putem avea stergatoare din cauciuc si din silicon. Desi cele din silicon putem sune ca au o durata de viata mai mare, in cazul stergatoarelor de cauciuc s-a constatat o mai mare eficienta. Cele mai folosite sunt stergatoarele universale, care nu folosesc sisteme de prindere complicate. Revenind insa la defecte, acestea sunt dintre cele mai uzuale.

Cel mai des, vorbim despre uzura excesiva a lamelelor din cauciuc sau de silicon, care conduc la stergerea neuniforma a parbrizului. De asemenea, lipsa unei fixari adecvate a stergatoarelor in momentul montarii poate conduce la scartaituri si chiar zgarieturi pe parbriz, precum si defectiuni la nivelul bratului stergator, de genul deformarii sau desurubarii.

Toate acestea pot conduce la schimbarea unghiului de inclinatie al stergatoarelor, care, de asemenea, afecteaza buna curatire a parbrizului.

Leave a Reply