Perlele, cele mai elegante monturi in aur si argint

Trecand intr-o zi pe langa un magazin de bijuterii am observat ca doua vitrine mari erau dedicate exclusiv bijuteriilor din aur si argint impodobite doar cu perle. Privind mai atent am vazut ca astfel de bijuterii cu perle sunt, intr-adevar, spectaculoase.

Dar nu numai. Sunt atat de elegante si rafinate incat orice alta piatra semipretioasa langa ele si-ar pierde din frumusetea proprie.

Putem gasi in magazinele dedicate bijuterii cu perle sau chiar margele online ce pot fi folosite ca ornamente pentru diferite evenimente sau locatii.

Perlele au fost, inca de cand s-au descoperit intre cochiliile unei anumite moluste adica scoici, de regula stridii, de anumiti membri ai unor triburi ce traiau pe o insula sau in apropierea marilor, extrem de atractive pentru oameni.

Pe de-o parte pentru ca perlele naturale se formeaza intr-un timp destul de indelungat. Si ma refer aici la acele perle veritabile ajunse, cum se spune, la maturitate, adica au forma sferica. Pentru ca exista si perle cu forme neregulate.

In al doilea rand, valoarea unei perle veritabile este foarte mare datorita faptului ca sunt extrem de rare. Destul de scumpe si apreciate sunt si perlele de cultura. Anumiti afaceristi si-au dezvoltat crescatorii intregi care produc perle, foarte vandabile pe piata bijuteriilor.

Perla este o acumulare de sidef sub forma unei sfere compacte si poate avea diferite nuante, de la alb stralucitor, la gri, crem, la roz si negru. O perla are nevoie intre zece si douazeci de ani ca sa se formeze intr-o margica si totul se datoreaza unui fir de nisip care patrunde accidental intre cele doua carapace ale scoicii.

Practic, asa cum corpul nostru incearca sa izoleze un corp strain care intra in organism, asa se intampla si in trupul scoicii. Cuvantul “perla” a fost atribuit acestei margele tocmai pentru ca este ceva foarte, foarte rar, foarte rafinat, foarte scump, foarte frumos si extrem de dorit. Iata ceva la superlativ. Poate tocmai de aceea se considera ca ele aduc fericire si noroc celui care le poarta.

De aici si folosirea lor in bijuterii pe care doar capetele incoronate ale lumii le aveau in numar mare printre obiectele pretioase regale. Practic, nu exista o casa regala din lume care sa nu aiba perle sau alte obiecte impodobite cu perle.

Aceste margele rare confera putere si stralucire prin valoarea lor. Este una dintre “monedele” de schimb dintre cele mai valoroase chiar si la ora actuala. A detine o perla naturala de o marime apreciabila, deoarece perlele naturale sunt, in general, de dimensiuni mici, inseamna a detine o adevarata avere.

Leave a Reply