Informatii utile despre panourile solare

Tehnologiile solare termice captureaza energia termica produsa de soare si o folosesc pentru incalzire si / sau pentru productia de energie electrica. Acest lucru este diferit de panourile solare fotovoltaice, care transforma direct radiatia soarelui in electricitate.

Exista doua tipuri principale de sisteme termice solare pentru producerea energiei – active si pasive. Sistemele active necesita piese in miscare, cum ar fi ventilatoare sau pompe, pentru a circula cu lichide care transporta caldura.

Sistemele pasive nu au componente mecanice si se bazeaza doar pe caracteristici de proiectare pentru captarea caldurii (de exemplu, sere). Tehnologiile sunt, de asemenea, grupate prin temperaturi scazute, medii sau ridicate.

Aplicatiile la temperatura joasa (<100 ° C) folosesc de obicei energia termica solara pentru incalzirea apei calde sau a spatiului (Boyle, 2004). Sistemele active constau adesea dintr-un colector de placi plate montate pe acoperis prin care circula lichidul.

Colectorul absoarbe caldura de la soare si lichidul o duce la destinatia dorita, de exemplu o piscina sau un sistem de incalzire la domiciliu. Sistemele de incalzire pasive implica practici inteligente de proiectare a cladirilor, care reduc necesitatea sistemelor de incalzire sau racire prin captarea sau reflectarea mai buna a energiei solare.

Aplicatiile la temperaturi medii (100-250 ° C) nu sunt comune. Un exemplu ar fi un cuptor solar, care utilizeaza un reflector in forma speciala pentru a focaliza razele solare pe un vas central de gatit. Sisteme similare ar putea fi utilizate pentru procesele industriale, dar nu sunt utilizate pe scara larga.

Sistemele termice solare de mare temperatura (250 ° C) folosesc grupuri de oglinzi pentru a concentra energia solara intr-un colector central. Aceste sisteme concentrate de energie solara (CSP) pot ajunge la temperaturi destul de ridicate pentru a produce abur, care apoi transforma o turbina, conducand un generator pentru a produce energie electrica.

Context

Sistemele termice solare au mai multe avantaje. “Combustibilul” care le elibereaza este gratuit si poate fi regenerat, astfel ca aceste sisteme sunt ieftine si pot inlocui unele combustibili conventionali.

Soarele este o sursa de energie fara emisii. In cele din urma, sistemele solare termice sunt intretinute relativ scazute, deoarece folosesc tehnologii mai simple si sisteme pasive care nu au parti in miscare. In cazul CSP, capacitatea tehnologiei de a produce generatii de mari dimensiuni reprezinta un avantaj pentru regiunile care utilizeaza un sistem centralizat de distributie a energiei electrice.

Desi abundente, multe aspecte ale luminii solare pot cauza probleme pentru utilizarea sistemelor solare termice. Soarele nu este o sursa de energie foarte concentrata, deci poate avea o suprafata mare pentru a face o cantitate rezonabila de energie, evocand preocuparile legate de utilizarea terenurilor. Soarele este de asemenea intermitent, iar disponibilitatea acestuia depinde de locatie.

Localizarea instalatiilor CSP cauzeaza probleme suplimentare pentru tehnologie. Multe dintre acestea sunt amplasate in mod normal in zone indepartate, in desert si, avand in vedere ca turbinele cu abur produc electricitate pentru CSP, accesul la apa si evaporarea rapida reprezinta preocupari cheie pentru viabilitatea tehnologiei. In plus, transportul de energie electrica pe distante mari este costisitor si poate duce la pierderi de distributie.

Ei bine, acestea sunt unele dintre cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoasteti despre panourile solare, insa pe PanouriSolare.com puteti afla mai multe detalii, si puteti alege panourile potrivite pentru locuinta dvs.

Leave a Reply