Ce se poate vizita in capitala Egiptului?
Foarte multi romani isi indreapta atentia spre Travel Matters atunci cand isi doresc sa viziteze Egiptul, iar foarte multi dintre acestia aleg ca destinatie de vacanta capitala tarii, Cairo.
In urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre cateva dintre cele mai importante obiective turistice care pot fi vizitate in capitala Egiptului, si care cu siguranta va vor incanta daca le veti vizita.
Moscheea Al-Azhar
Moscheea Al-Azhar este cea mai frumoasa cladire a epocii Fatimid din Cairo si una dintre cele mai vechi moschei ale orasului, terminata in anul 972. Este de asemenea una dintre cele mai vechi universitati din lume – Caliph El-Aziz i-a conferit statutul de universitate in anul 988 d.Hr.
Intrarea principala este Poarta Frizerilor din partea de nord-vest a cladirii, adiacenta fatadei neo-arabe construita de Abbas al II-lea. Se lasa incaltamintea la intrare si se intra in curtea centrala. In partea dreapta este El-Taibarsiya Medrese, care are o nisa mihrab (nisa de rugaciune) datand din 1309.
Din curtea centrala se pot obtine cele mai frumoase vederi ale celor cinci minarete ale moscheii, care acopera cladirea. In curtea din spate se afla sala principala de rugaciune, care cuprinde o vasta suprafata de 3.000 de metri patrati. Partea din fata face parte din cladirea originala, iar jumatatea din spate a fost adaugata de Abd el-Rahman.
Moscheea Al-Azhar este chiar in inima cartierului islamic Cairo si usor accesibila cu taxiul. Strada Al-Azhar se indreapta spre est de Midan Ataba, in zona centrala a orasului, chiar langa piata in care se afla moscheea.
Vechiul Cairo (Coptic Cairo)
Acest mic grup de biserici pline de culori se intinde in interiorul zidurilor vechiului Babilon unde imparatul roman Traian a construit pentru prima data o fortareata de-a lungul Nilului. Parti ale turnurilor romane inca mai prezideaza strada principala.
Muzeul Coptic aici contine o multime de informatii cu privire la perioada crestina timpurie a Egiptului si este acasa la una dintre cele mai frumoase colectii de arta copta din Egipt. Alaturi, biserica Hanging din secolul al IX-lea contine cateva exemple frumoase de arhitectura copta.
Infiintata in secolul al IV-lea, biserica a fost construita initial deasupra turnurilor poarta romana (de aici si numele) si a fost reconstruita substantial in secolul al IX-lea.
Pentru multi calatori crestini, adevaratul punct de atractie este Biserica Sf. Serghie si Bacchus, unde legenda locala spune ca Fecioara Maria, copilul Isus, si familia au fost adapostiti in timpul masacrului regelui Irod asupra copiilor de sex masculin.
Mai departe in cartier, ajungeti la Sinagoga Ben Ezra, despre care se spune ca este construita in apropierea locului in care copilul Moise a fost gasit in stuf. Chiar in afara cartierului, puteti vizita si Moscheea Amr Ibn al-As; prima moschee construita in Egipt. Coptic Cairo este cel mai usor de accesat prin luarea metroului Cairo spre statia Mar Girgis.
Moscheea Sultan Hassan
Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura Mamluk din lume, Moscheea Sultan Hassan este o viziune a artei arabe, cu o abundenta de detaliere a stalactitului si trasaturi arabestice complexe. A fost construita in 1356-63 pentru sultanul Hassan el-Nasir.
Exteriorul, cu suprafetele mari de piatra, aminteste de un vechi templu egiptean. Usa principala masiva la coltul nordic este de aproape 26 de metri inaltime, iar minaretul din coltul sudic este cel mai inalt din Cairo la 81.5 metri.
Usa principala conduce intr-un vestibul cu vatra, dincolo de care se afla o anticamera mica si un coridor care duce in curtea deschisa ornamentata, centrat in jurul unei fantani de aburi. De aici, o usa de fier duce in mausoleul sultanului, unde pendentii stalactitici ai cupolei originale inca mai supravietuiesc. In centrul camerei este sarcofagul simplu al sultanului.
Muzeul de arta islamica
Daunele suferite suferite in urma unui atac cu bomba in 2014 au condus la inchiderea usii catre public pentru o scurta perioada de timp, dar, din fericire, se poate vizita din nou muzeul. Muzeul de arta islamica din Cairo detine una dintre cele mai importante colectii de arta din Orientul Mijlociu din lume.
Lucrarile de faianta otomana, ceramica Ayyubid, fresce, decoratiuni delicate cu lemn, monede, pietre funerare din marmura sculptate si covoare tonifiate cu bijuterii, printre altele, sunt expuse aici. Muzeul se afla la marginea cartierului islamic din Cairo, deci este un loc bun pentru a incepe sau a termina o vizita in cartier.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.