Ce sunt armele air – soft?

Armele air-soft sunt considerate a fi copii fidele ale unor arme si echipamente care sunt utilizate de fortele armate sau de catre politie, de aceea se numesc si replici.

Cu toate acestea, armele care fac parte dina ceasta categorie nu pot fi modificate pentru a fi folosite ca arme de foc sau neletale.

Replicile de arme ieftine pentru airsoft pot sa fie de tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei, astfel ca avem arme airsoft:

  • pe baza de gaz (CO 2, “Green Gas” sau “Red Gas” (propan cu cantitati diferite de lubrifiant siliconic in compozitie, gaz “134a” sau un alt tip de gaz);
  • pe baza de arc (aerul este comprimat, printr-o duza, cu ajutorul unui mecanism cu arc si piston actionat manual), denumite si spring-uri sau spring-ere.
  • arme care au propulsia electrica (toate armele din aceasta categorie sunt dotate cu sisteme mecanice care utilizeaza motoare electrice pentru actionarea unui piston cu arc, iar toate aceste replici sunt cunoscute si sub denumirea de AEG-uri.

Din punct de vedere legal replicile pentru air-soft sunt considerate arme-jucarie, prin urmare nu aveti nevoie de permis port arma pentru achizitionarea unui astfel de produs, insa trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani.

Aceste arme sunt destinate agrementului si nu autoapararii si orice expunere in zone publice poate conduce la confiscarea lor, politia fiind foarte sensibila in ceea ce priveste acest aspect, fiind absolut interzisa utilizarea acestora impotriva persoanelor sau animalelor, asa ca va recomandam sa le transportati intotdeauna descarcate, in husa/geanta speciala sau in cutie de transport. Altfel riscati inducerea in eroare a fortelor de ordine si puteti avea mai apoi probleme cu legea.

Replica de air-soft poate fi folosita doar in spatii special amenajate si la jocurile organizate, pentru a se evita eventualele accidentari, iar in momentul utilizarii lor, ochelarii de protectie sunt obligatorii.

Intrarea si pe piata din Romania a armelor si dispozitivelor de tip air-soft si paint-ball, care nu sunt reglementate in prezent de legislatia actuala, impune adoptarea unor norme care sa prevada conditiile de procurare, port si folosire a acestora, fapt pentru care astfel de “jucarii de oameni mari” sunt prinse in propunerea de modificare si completare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor:

“La articolul 2 punctul III, dupa pozitia 6 se introduce o noua pozitie, pozitia 6 ind. 1, cu urmatorul cuprins:

„61. arme de agrement – arme si dispozitive neletale, iar din aceasta categorie fac parte si armele de tip air-soft si paint-ball, care au fost construite pe principii care se aseamana armelor care nu utilizeaza munitii, arme care arunca proiectile nemetalice si sunt destinate a fi folosite in spatii special amenajate in scop recreativ; sunt incluse in aceasta categorie si arcurile;”

“(4) Armele neletale din categoria E din anexa pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de catre persoanele fizice si juridice, fara indeplinirea procedurilor de inregistrare sau autorizare, in conditiile prevazute de prezenta lege.”

“(4) Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, in astfel de conditii incat sa nu puna in pericol integritatea corporala sau viata persoanelor.

(5) Sunt interzise portul si folosirea armelor prevazute la alin. (4) in locuri publice.

(6) Armele prevazute la alin. (1) – (4), pot sa fie transportate de la domiciliu, de la resedinta sau in functie de situatie chiar si de la locul de rezidenta al detinatorului la locul unde se vor desfasura activitatile pentru care sunt destinate aceste arme, insa transportul lor se poate efectua doar in cazul in care acestea sunt tinute in husa sau bagaj si nu trebuie sa fie incarcate cu munitie.” In proiectul de lege sunt prevazute si sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor legale.

Leave a Reply