Continutul duplicat – solutii de prevernire a aparitiei acestuia

Solutie conceptuala: o adresa URL “canonica”

Dupa cum s-a stabilit in articolele anterioare, faptul ca mai multe adrese URL conduc la acelasi continut este o problema, dar aceasta poate fi rezolvata. Un om care lucreaza la o publicatie va fi, in mod normal, capabil sa va spuna destul de usor care ar trebui sa fie adresa URL “corecta” pentru un anumit articol.

Lucrul amuzant este ca, uneori, cand intrebati trei persoane din aceeasi companie, vor da trei raspunsuri diferite … Vrei sa fii la curent cu cele mai noi informatii despre SEO? Intra pe www.smartseopack.com.

Aceasta este o problema care trebuie rezolvata in aceste cazuri deoarece, in final, poate exista doar o singura adresa (URL). Aceasta adresa “corecta” pentru o bucata de continut, a fost denumita „URL canonic” de catre motoarele de cautare.

Identificarea problemelor de continut dublu.

S-ar putea sa nu stiti daca aveti o problema de continut duplicat pe site-ul dvs. sau cu continutul dvs. Permiteti-mi sa va dau cateva metode de a afla daca faceti asta.

Consola de cautare Google.

Consola de cautare Google este un instrument excelent pentru identificarea continutului duplicat. Daca accesati Search Console pentru site-ul dvs., verificati in sectiunea – Aspect de cautare > Imbunatatiri HTML.

Daca paginile contin titluri duplicate sau descrieri duplicate, acest lucru nu este niciodata un lucru bun. Daca faceti clic pe acesta, vor fi afisate adresele URL care contin titluri sau descrieri duplicate si va vor ajuta sa identificati problema.

Problema este ca, daca aveti un articol ca cel despre cuvantul cheie X si apare in doua categorii, titlurile pot fi diferite. Acestea ar putea fi, de exemplu, “Cuvant cheie X – Categoria X – Exemplu de site” si “Cuvant cheie X – Categoria Y – Exemplu site”. Google nu le va alege ca titluri duplicate, dar le puteti gasi cautand.

Cautarea titlurilor sau fragmentelor.

Exista mai multi operatori de cautare care sunt foarte folositori pentru astfel de cazuri. Daca doriti sa gasiti toate URL-urile de pe site-ul dvs. care contin articolul dvs. X, introduceti urmatoarea expresie de cautare in Google: site: example.com intitle: “Cuvant cheie X”. Google va va afisa apoi toate paginile de pe example.com care contin respectivul cuvant cheie.

Puteti utiliza aceeasi metoda pentru a identifica continutul duplicat pe web. Sa spunem ca titlul complet al articolului dvs. a fost “Cuvant cheie X – de ce este minunat”, cautati: intitle: “Cuvant cheie X – de ce este minunat” Si Google va va oferi toate site-urile care se potrivesc cu acest titlu.

Uneori merita chiar sa cautati una sau doua propozitii complete din articolul dvs., deoarece unii scraperi ar putea schimba titlul. In unele cazuri, atunci cand efectuati o astfel de cautare, Google ar putea afisa o astfel de notificare in ultima pagina a rezultatelor.

Acesta este un semn ca Google elimina deja rezultatele. Inca nu este bine, asa ca merita sa faceti clic pe link si sa examinati toate celelalte rezultate pentru a vedea daca puteti remedia unele dintre acestea.

Solutii practice pentru continutul duplicat. Odata ce ati hotarat care URL este adresa URL canonica pentru continutul dvs., trebuie sa incepeti un proces de canonizare. Aceasta inseamna ca trebuie sa lasam motorul de cautare sa afle despre versiunea canonica a unei pagini si sa il lasam sa o gaseasca cat mai repede.

Evitarea continutului duplicat.  Unele dintre cauzele de mai sus pentru continutul duplicat au remedii foarte simple: ID-urile sesiunii sunt in adresele dvs. URL? Acestea pot fi dezactivate in setarile sistemului dvs. Aveti pagini duplicat? Acestea sunt complet inutile: ar trebui sa utilizati doar o foaie de stil de imprimare.

Utilizati pagini de comentare in WordPress? Ar trebui sa dezactivati aceasta caracteristica (in cadrul setarilor »discutie) pe 99% dintre site-uri. Aveti parametrii intr-o ordine diferita? Spuneti-i programatorului sa construiasca un script pentru a ordona intotdeauna parametrii in aceeasi ordine (aceasta este adesea denumita asa-numita fabrica de adrese URL). Urmariti problemele legaturilor?

In cele mai multe cazuri, puteti utiliza urmarirea campaniei bazate pe etichete pentru hash, in locul urmaririi campaniei bazate pe parametri. De asemenea, puteti seta o preferinta in Instrumentele Google pentru webmasteri, dar va trebui sa revendicati ambele versiuni ale numelui de domeniu.

Daca nu va puteti rezolva cu usurinta problema, s-ar putea sa merite efortul sa angajati un specialist. Scopul ar fi sa impiedice aparitia totala a continutului duplicat. Este de departe cea mai buna solutie pentru aceasta problema.

Leave a Reply