Ce este ERP și cum îți poate ajuta compania

Aplicația ERP este un produs software care ajută la gestionarea și coordonarea activităților zilnice ale unei organizații, activități ce țin de managementul de proiect, contabilitate, aprovizionare, producție ș.a.m.d., înlesnind, astfel, procesele de afaceri și realizarea obiectivelor companiei. Acronimul ERP vine de la Enterprise Resource Planning, ceea ce înseamnă Planificarea Resurselor Enterprise sau, mai precis, Planificarea Resurselor Întreprinderii.

Sistemul ERP are un strămoș vechi de peste 100 de ani

ERP-ul își are rădăcinile într-o cu totul altă eră, istoricul lui începând în urmă cu peste 100 de ani, mai precis în 1913. La vremea respectivă, Ford Whitman Harris a creat cunoscutul sistem EOQ (economic order quantity), un sistem de fabricație pe suport de hârtie folosit în întreaga lume pentru managementul stocurilor și planificarea producției.

Câteva decenii mai târziu, mai exact în anul 1964, Toolmaker Black and Decker era prima companie din lume care adopta soluția MRP (material requirements planning) – sistem care combina tehnica EOQ cu un computer mainframe și care avea să fie etalon în producție până în anul 1983, când a fost creat MRP II.

Următoarele decenii au fost extrem de benefice pentru dezvoltarea a ceea ce e astăzi softul ERP. Rapiditatea cu care a evoluat tehnologia a obligat, practic, dezvoltarea unui sistem de gestiune a afacerilor tot mai cuprinzător, care a ajuns să nu mai integreze doar producția companiei, ci și finanțele, relațiile cu clienții și tot ce este legat de resursele umane. Așadar, așa a apărut Enterprise Resource Planning (ERP), sistemul software revoluționar pentru orice business.

Trecerea la cloud

Și pentru că, evident, anii `90 limitau folosirea aplicației ERP, aceasta putând fi făcută doar din sediul companiei, odată cu extinderea accesului la internet și înlocuirea computerelor cu laptopuri și telefoane smartphone, a apărut și nevoia de a putea gestiona tot ce ține de afaceri oricând, de oriunde.

De aceea, sistemul ERP este folosit, în ziua de astăzi, în cloud. Iar pe lângă imensul beneficiu de a putea accesa ERP-ul de oriunde, cloud-ul mai oferă un avantaj deosebit: înlătură nevoia companiei de a angaja personal IT și de a investi în infrastructura software și hardware de care este nevoie pentru găzduirea softului.

Cât costă un sistem ERP

Tot cloud-ul a ajutat și la devenirea mai accesibilă a aplicației ERP din punct de vedere al prețului, micșorându-i costul astfel încât firmele mici și mijlocii să îl poată folosi în egală măsură cu marile companii. Totuși, prețul unui ERP este influențat de o întreagă serie de factori, iar majoritatea acestora țin, de fapt, de nevoile companiei tale.

Cu alte cuvinte, firmele IT la care poți apela pentru implementarea unui sistem ERP îți pot personaliza aplicația în funcție de propriile procese și operațiuni de business pe care le ai de efectuat.

În cele din urmă, să nu uităm că soluția de tip ERP este, de fapt, o platformă informatică unică, destinată managementului integrat al tuturor proceselor și operațiunilor dintr-o companie, care are rolul de a crea o legătură facilă și benefică între utilizatorii săi și întreaga bază de date a organizației.

Leave a Reply