PRAM Stop incendiilor!

Legile aflate in vigoare in tara noastra ne obliga la verificarea periodica a unei instalatii electrice, pentru a se evita deteriorarea acesteia in timp. O deteriorare a unei instalatii electrice poate fi realizata cu ajutorul unor factori precum: incarcarea excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune sau chiar imbatranirea izolatiilor. In cadrul acestor verificari se fac o serie de masuratori ce cuprind: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant si verificarea aparatelor de protectie. Acest tip de verificare este cunoscuta sub denumrea de verificare PRAM.
Trebuie stiut ca atunci cand se respecta legea, facandu-se o verificare PRAM la un anumit interval de timp, instalatia electrica va fi mereu in siguranta. Si in acest caz, se pot preveni incendiile care, dupa cum vedeti zilnic la TV, apar mai mereu datorita instalatiilor electrice defecte. De fapt, acesta este si scopul principal al unei verificari PRAM, sa previna electrocutarea personalului care foloseste instalatia electrica sau chiar echipamentul de lucru si sa previna si incendierea cladirilor sau a aparaturii electrice care se foloseste in acestea.

In urma unei verificari PRAM, solicitantul acesteia primeste un buletin PRAM, care ii este de folos atunci cand este vizitat de organele abilitate, precum Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri. Pe buletinul PRAM sunt cuprinse lucruri precum: conditiile de masurare, tipul aparatului care este utilizat pentru masuratoare, numele celui care face verificarea si locul, o copie dupa certificatul metrologic al aparatului care este utilizat pentru a face masuratoarile si o copie dupa autorizatia ANRE, care este eliberata cu scopul de a da dreptul emitentului sa emita un buletin PRAM.

O verificare PRAM ar trebui sa fie facuta mai ales de catre patronii de cluburi din tara noastra, deoarece dupa cum stim cu totii, majoritatea dintre acestia prefera sa functioneze in ilegalitate. Si aici nu este numai vina lor, ci si a autoritatilor care uneori inchid ochii. Insa, dupa cum am zis si mai sus, zilnic vedem la TV incendii care apar din cauza instalatiilor electrice neverificate la timp, unele dintre acestea fiind chiar destul de aprige, distrugand nu numai bunuri materiale, ci si vieti omenesti, in cele mai rele cazuri. Statul nu a dat legile astea degeaba, ci cu scopul de a reduce sau elimina incendiile care sunt efectuate din cauza instalatiilor defecte sau uzate, asa ca ele ar trebui respectate de toata lumea.
O verificare periodica a instalatiei electrice poate fi benefica pentru absolut toata lumea, caci toti ar trebui sa ne gandim ca nu ne punem numai pe noi in pericol, ci si pe cei din jurul nostru. Asa ca haideti sa facem lucrurile cum trebuie si sa nu le mai lasam la intamplare, culcandu-ne pe urechea ” lasa ca nu mi se intampla tocmai mie asta!” Si nu uitati, viata are prioritate!

Leave a Reply