Ce pasi trebuie urmati pentru o tiparire carte

Pana sa vada lumina tiparului, o carte trebuie sa urmeze mai multe etape si pasi. Un autor care doreste a se face cunoscut poate incepe prin a-si publica on-line cartea. Pana la a obtine o carte in formatul clasic, trebuie sa gasiti o editura care sa va tipareasca cartea. Insa orice editura accepta subiectul cartii doar daca acesta este interesant. Insa, in zilele noastre, e foarte usor sa publici pe Internet tot ceea ce iti trece prin cap, insa daca va doriti o carte in format clasic trebuie sa va bazati atat pe noroc cat si pe un subiect interesant. Internetul va ofera o facilitate pe care nu o veti intalni la nici o editura: tiparirea cartii in format on-line. Insa publicarea unei carti inseamna mai mult decat scrierea unui articol pe un blog.

O carte inseamna pricepere, rigurozitate, dar si incredere in ceea ce faceti. Asistarea unei edituri inseamna a avea girul uui editor, dar si recunoasterea editoriala. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa introduceti textul in calculator, iar de aceasta operatiune se ocupa cel care scrie cartea. Aceasta etapa nu mai apare in obligatiile nici unei edituri, avand in vedere ca majoritatea autorilor isi scriu singuri la calculator textul, insa mai sunt si exceptii, cand, la cererea autorilor, textul este scris de edituri. Insa, in cazul acestor exceptii, trebuie sa stiti ca pretul este cuprins intre un lei si 2 lei pe pagina (in jur de 350 de cuvinte) si 1200-1500 de caractere. In cazul in care textul necesita descifrare sau nu este lizibil, pretul va creste.

Cand intervine editorul

Editorul intervine in momentul editari textului. Acesta isi va da acordul pe text si va fi atent la formulare, exprimarea ideilor, coerenta lor. Editorul va fi atent si la datele si informatiile ce urmeaza sa fie publicate. In cazul in care textul este unul de natura teologica, editorul va face o critica a textului. In cazul in care textul este diferit fata de domeniul de expertiza al editorului, acesta va apela la un consultant care este specializat pe domeniul respectiv. In acest proces are loc o consultare directa si deschisa intre editor si autorul textului. Dupa ce textul va obtine acceptul editorului, se va trece la urmatoarea etapa: corectarea textului. In mod obisnuit se va apela la ajutorul a doi corectori pentru tiparire carte. Acestia vor verifica succesiv textul, iar aceasta etapa va fi urmarita indeaproape de editor si supravegheata atent. Atentie, insa! Rolul corectorului nu trebuie confundat cu cel al editorului. Acesta poate face sugestii si propuneri, iar editarea se va face in colaborare cu autorul cartii. Din pacate, corectorii incepatori fac greseala de a face mai mult decat li se cere, iar din aceasta cauza pot aparea numeroase greseli.

Leave a Reply