Cat rezista izolatia unui bloc?

Lucrarea de izolare a unei cladiri impotriva infiltratiilor de apa tine de cele mai multe ori de calitatea manoperei si a materialului, dar si de alti factori externi. Prin urmare, daca avem de a face cu o terasa intens circulabila, pe care se mai si transporta sau depoziteaza diferite materiale, atunci, cu siguranta ca la un moment dat lucrarea de hidroizolatie ar putea suferi unele daune si nu va mai da randamentul scontat. Prin urmare, orice agresiune externa la adresa materialului izolator poate conduce la aparitia de fisuri si de infiltratii in apartamentul nostru.

O alta grija, dupa cum vom vedea nefondata, tine de temperatura ridicata de pe acoperisuri, cauzata de razele solare. In acest sens, putem spune ca membranele bituminoase folosite la impermeabilizare nu se topesc din cauza vremii calduroase. De obicei, membranele bituminoase au nevoie de o temperatura destul de ridicata pentru a se topi, asa ca ingrijorarile din cauza vremii nu prea stau in picioare, nici macar pentru zonele cu clima excesiv de calda. Singurul lucru care ar putea sa apara este o anumita dilatare sau inmuiere a membranelor, care nu isi vor pierde insa forma, urmand a reveni la starea initiala dupa scaderea temperaturii exterioare. Daca ne gansim insa la actiunea focului sau a altor materiale inflamabile, atunci, da, putem spune ca exista un pericol.

De asemenea, membranele bituminoase pot fi aplicate cu succes si pe alte suprafete de lucru, nu neaparat pe cele din beton. S-au vazut membrane aplicate pe pardoseala din lemn, dar si pe alte tipuri de suprafete, cu efect hidroizolator performant.
Fiindca am vorbit de agresiuni, lucratorii cu experienta ne spun ca orice taiere sau perforare a membranei nu ar trebui facuta pe suprafata de lucru, mai ales daca aceasta nu este atat de rezistenta precum betonul. Aceste ustensile, de obicei, nu ar trebui sa isi aiba locul pe zona de aplicare. De asemenea, este bine ca membrana bituminoasa, odata aplicata, sa fie acoperita cu un strat de protectie, pentru a evita daunele cauzate de efecte mecanice, de actiunea prelungita a razelor ultraviolete sau a conditiilor atmosferice dificile. De obicei, pentru aceasta protectie se poate turna o sapa subtire din beton sau din ciment, ori folosirea unei folii suplimentare de protectie, acolo unde nu vorbim despre terase circulabile.

Daca avem deja membrane acoperite cu folie din aluminiu sau granule minerale, atunci stratul protector de termoizolatie nu mai este necesar. Un alt lucru de care ar trebui sa tinem seama este gradul de inclinare al acoperisului sau al terasei. Astfel, paradoxal, cu cat gradul de scurgere al apei este mai mare, cu atat protectia ar trebui sa fie mai mare. De obicei insa, o membrana bituminoasa cu o grosile de 4 mm ar trebui sa fie suficienta pentru izolarea unui acoperis normal de bloc.

Intrebari cu privire la membranele hidroizolante apar si in privinta dimensiunilor acestora. De obicei, acestea vin in valuri cu latimea de 1 metru si lungimea de 10 metri. Nu este niciun standard, lungimea putand varia si pana la 15 metri. Singurul criteriu care s-a luat in calcul este greutatea si usurinta la transport a acestora, dat fiind ca un val de 10 metri si latimea de 1 metru ajunge sa cantareasca usor peste 30-40 de kilograme, in functie de grosimea si granulatia materialului.

Leave a Reply