Divortul prin mediere

Divortul este o etapa intr-o casnicie care apare atunci cand exista probleme care nu pot fi rezolvate pe alta cale. El intruchipeaza de fapt incheierea unei casnicii. Exista mai multe posibilitati de terminare a unei casnicii printre care este si medierea.

Pe vremuri, divortul era atributul unei instante de judecata si se finaliza printr-o hotarare judecatoreasca. Acest lucru insemna ca dura o perioada indelungata de timp, necesita cheltuieli destul de mari cu judecata si era un factor cauzator de stres. In special daca existau copii rezultati din casnicie si erau dezbatute probleme legate de custodia lor, procesele durau o vesnicie si erau foarte epuizante.

Astazi, toate aceste probleme se pot realiza fara stres prin intermediul unei medieri. Medierea nu este specifica doar dreptului familiei dar, pe langa faptul ca se aplica si in acest domeniu, a devenit chiar obligatorie in cazul divortului, indiferent daca exista sau nu copii minori care au rezultat de pe urma respectivei casatorii. Sedinta de mediere la care partile sunt obligate sa participe este obligatorie iar in urma acesteia, sotii pot decide daca doresc sa rezolve divortul prin aceasta modalitate sau doresc in continuare sa se adreseze unei instante de judecata.

Divortul prin mediere are avantajele si dezavantajele lui. Primul avantaj este legat de trairile de natura emotionala pe care le au ambele parti in cazul unei instante de judecata. De obicei, un divort este si o cale de a spala rufele murdare in public iar avocatii ambelor parti vor cauta sa gaseasca cele mai murdare cai de atac pentru a avea castig de cauza. Mai mult, o mediere se finalizeza mult mai repede decat un divort in instanta care poate avea nenumarate sedinte la tribunal. Si nu in ultimul rand, costurile unei astfel de actiuni sunt sensibil mai mici decat in cazul unui proces.

Totusi, exista si dezavantaje in cazul unei medieri. Principalul risc il reprezinta acela de a nu ajunge la o intelegere in ciuda tuturor demersurilor efectuate. Ajungerea la un acord depinde foarte mult de calitatea materialului uman al sotilor si de increderea acestora in mediator si in procesul de mediere. Daca exista rea credinta de la inceput, toate eforturile sunt in zadar si indiferent de priceperea si talentul mediatorului, rezultatul medierii este sortit esecului.

Medierea, in dreptul familiei, presupune, in urmatoarele situatii, participarea la o sedinta de informare pentru aspecte cum ar fi continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

In concluzie, medierea este o etapa obligatorie in cazul unui divort. Prin aceasta, se stabileste ce este de facut in continuare adica daca se incheie casatoria pe cale amiabila sau se duce cazul in instanta.

Leave a Reply