De ce cafeaua este benefica pentru sanatatea noastra?
Cafeaua reprezinta o bautura antica care are o aroma si un gust distinct, ea fiind preparata din boabe de cafea prajite, iar daca boabele nu sunt prajite, atunci ea se numeste cafea verde. Boabele de cafea reprezinta acele seminte pe care le gasim in fructele plantei Coffea. Aceste plante de cafea sunt cultivate intr-o multitudine de tari, aproape peste saptezeci, dintre care marea majoritate se afla in zonele din ecuator, cum ar fi cele din America de Sud, India sau si Africa. Dintre toate tipurile de cafea, poate cele mai cunoscute si mai comune sunt cea arabica si cea robusta.
Daca ar fi sa ilustram diferentele dintre aceste tipuri de cafea, cafeaua robusta are un gust putin mai amar, iar cafeaua arabica este acea cafea considerata putin mai sofisticata in comparatie cu cealalta. Legenda spune ca prima oara cand efectele boabelor de cafea au fost observate a fost in regiunea din Etiopia, cand un ingrijitor de capre a observat cum caprele sale deveneau mai agitate si incepeau sa ‘danseze’ dupa ce ingerau fructele plantei respective.
Cafeaua are o multitudine de beneficii pozitive asupra organismului uman, iar acesta este si motivul pentru care s-au efectuat atat de multe studii, pentru a se observa exact care sunt aceste beneficii si pentru a sensibiliza publicul la efectele benefice ale cafelei. Dintre toate beneficiile cafelei enumeram faptul ca reduce riscul de aparitia a anumitor tipuri de cancer, reduce presiunea din sange, consumul de cafea jacobs reduce riscul de aparitie a mai multor boli severe, dintre care atacul de cord sau alzheimer, si faptul ca reprezinta poate cea mai bogata sursa de antioxidanti din intreaga dieta occidentala, fapt care, in mod ironic pentru unii, o face sa reprezinte cel mai sanatos aspect din acea dieta.
Asadar, unele studii au cautat sa examineze efectele consumului de cafea asupra anumitor tipuri de cancer, dintre care cele la ficat si la colon. In acest sens merita sa va reamintim faptul ca dintre toate cauzele care duc spre moarte, cancerul la ficat reprezinta a treia, iar cancerul la colon a patra. In acest sens, s-a aratat faptul ca acei indivizi care consuma cafea reduc riscul de a dezvolta cancer la ficat cu aproape 40 de procente, iar intr-un alt studiu in care au fost implicati aproape jumatate de milion de subiecti, s-a demonstrat faptul ca acei indivizi care consumau intre patru si cinci cani de cafea pe zi, au avut un risc cu 15 procente mai mic de a dezvolta cancer la colon.
In concluzie, cafeaua dar si cafeaua verde reprezinta solutii foarte economice prin care putem sa ne fortificam organismul impotriva unor boli foarte grave, cum ar fi de exemplu cancerul, atacul de cord, sau alzheimer.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.