Ce face un smartphone sa fie smart

Am auzit fiecare termenul de “smartphone” aruncat din gura in gura si din ce in ce maides in jur. Insa v-ati intrebat vreodata ce face dintr-un smartphone un telefon atat de “smart”? Cum este un smartphone diferit fata de un telefon mobil si ce caractersitici il fac mai destept? Intr-un cuvant, un smartphone este un dispozitiv care va permite sa efectuati apeluri telefonice, dar, de asemenea, adauga proprietati care, in trecut, le-ai fi gasit doar pe un asistent personal digital sau un calculator, cum ar fi capacitatea de a trimite si a primi e-mailuri sau a a edita documente de birou, de exemplu.

smartphone

Dar, pentru a intelege cu adevarat ceea ce este un smartphone si ceea ce nu este, ar trebui sa incepem cu o lectie de istorie. La inceput, au existat telefoane mobile si asistenti personali digitali sau PDA-uri. Telefoanele mobile erau utilizate pentru efectuarea de apeluri si nimic altceva, in timp ce PDA-urile au fost folosite ca organizatori portabili personali. Un PDA ar putea stoca informatii de contact si o lista cu ceea ce ai de facut si se putea sincroniza cu computerul. In cele din urma, PDA-urile au castigat si conectivitate wireless, fiind astfel capabile sa trimita si sa primeasca e-mailuri. In timp, telefoanele au castigat capacitati de mesagerie, de asemenea, iar PDA-urile au adaugat caracteristici de telefon celular. Cele doua dispozitive au imprumutat unul de altul, rezultatul fiind un smartphone.

Caracteristicile cheie ale unui smartphone

Desi nu exista o definitie standard a termenului de “smartphone” in intreaga industrie, ne-am gandit ca ar fi util sa subliniem totusi definitia a ceea ce noi consideram un telefon mobil. Si iata ce urmarim:

Sistemul de operare

In general, un smartphone se va baza pe un sistem de operare care ii permite sa ruleze aplicatii. iPhone-urile de la Apple ruleaza iOS, BlackBerry si smartphone-urile alearga pe alte sisteme de operare tip Android de la Google, webOS HP sau Windows pentru telefoane ieftine de la Microsoft.

Aplicatii

In timp ce aproape toate telefoanele mobile includ un fel de software, chiar si modelele cele mai de baza includ o agenda sau un fel de manager de contact, un smartphone va avea capacitatea de a face mai mult. Acesta iti poate permite sa creezi si sa editezi documente Microsoft Office sau cel putin a vizualiza fisiere. Acesta poate permite sa descarcati aplicatii, cum ar fi managerierea creantelor personale si de afaceri, asistenti personali la indemana sau multe altele, precum editarea de fotografii, indicatii rutiere prin GPS si crearea unei liste de redare de melodii digitale.

Acces web

Tot mai multe smartphone-uri pot accesa adrese de web la viteze mai mari, datorita dezvoltarii retelelor de date 4G si 3G, precum si adaugarea de suport Wi-Fi la multe telefoane.

Leave a Reply