Fapte socante despre calatoria cu avionul

La mai mult de o suta de ani de la primul zbor al fratilor Wright, zborul a devenit cotidian. A te urca intr-un avion in ziua de azi este la fel de comun ca a lua un autobuz, chiar daca procedura de securitate pentru prima este mult mai complicata decat pentru acesta din urma.
Data viitoare cand te imbarci la bordul unui avion, s-ar putea sa constietizezi faptul ca te afli intr-un tub sub presiune care se deplaseaza cu sute de mile pe ora, desi aerul care este prea subtire pentru a respira si atat de rece, l-ar elibera in cateva secunde. Daca ati fost expusi, stiti despre ce vorbesc, iar asta e doar un exemplu din multele adevaruri despre transportul aerian pe care il consideram atat de obisnuit.

Iata cateva:
1. Exista aproximativ sapte mii de zboruri in aer la un moment dat. Si asta doar in Statele Unite.
2. Exista nu mai putin de 20 de zboruri pe zi intre New York si Londra doar pe doua aeroporturi, cele mai mari. Cu tot cu cele mici, cifra se ridica la 30.
3. Dar asta nu e cea mai aglomerata ruta aeriana internationala din lume. Nici macar pe aproape. Cele mai aglomerate aeroporturi: Hong Kong si Taipei, transporta 680.000 de pasageri pe luna, de trei ori mai multi decat calatorii dintre New York si Londra.
4. Mai mult de un milion de oameni acopera cele mai aglomerate rute aeriene interne din lume in fiecare luna.
5. Doar 350.000 de oameni zboara pe cea mai aglomerata ruta interna din Statele Unite: intre Los Angeles si San Francisco.
6. Zborul mediu calatoreste circa la zece mii de metri, adica aproximativ sapte mile deasupra suprafetei Pamantului.
7. La o viteza de aproximativ 550 de mile pe ora. Asta e de aproximativ noua ori mai repede decat limita de viteza pe autostrada.
8. Cu temperaturi exterioare de aproximativ -65ºF, atmosfera este mai rece decat aproape oriunde pe Pamant la un moment dat a anului.
9. A zbura cu avionul este mai ecologic decat crezi. Desi ar putea parea ca zborul avioanelor cauzeaza emisii, conturile transportului aerian la nivel mondial este de doar 2 la suta din emisiile anuale de CO2 ale oamenilor.
10. Si devine din ce in ce mai verde. Avioanele de azi consuma cu 70 la suta mai mult carburant eficient decat primele jeturi.
11. Cateringul pregateste mai mult de 100.000 de mese pe zi, doar in aeroportul Changi din Singapore.
12. Cele mai multe companii aeriene la nivel mondial servesc mese gratuite.
13. Biletul mediu international aerian la clasa economie consta in principal din taxe.
Puteti folosi orice strategie doriti pentru a obtine bilete de avion ieftine, dar nu conteaza cat de mic este pretul in sine, veti fi in continuare raspunzator pentru suprataxele de combustibil, taxele de plecare, taxele de securitate si alte costuri.

Leave a Reply