Efectele recuperatorului de caldura

Recuperatorul de caldura este un sistem de ventilatie de recuparare a energiei folosind echipamente de genul ventilatoarelor de recuperare a caldurii, schimbator de caldura, schimbator de aer. Acesta ofera aer proaspat si controlul climei net imbunatatit in timp ce conserva energie prin reducerea cerintelor de incalzire si racire pentru foarte multe aplicatii, inclusiv pentru masini.

Eficienta unei cladiri este imbunatatita de izolare si etansare, cladirile fiind construite in mod intentionat mai etanse si in consecinta mai putin ventilate. Deoarece toate cladirile au nevoie de aer proaspat. nevoia pentru un recuperator de caldura a devenit evidenta. Daca atunci cand se deschide o fereastra se realizeaza ventilatie, caldura si umiditatea unei cladiri vor fi pierdute iarna si castigate vara, iar ambele variante nu sunt dorite pentru climatul interior din punct de vedere al eficientei energiei. Acest lucru trebuie sa fie compensat de un recuperator de caldura care introduce aerul proaspat in cladire si imbunatateste controlul climatului in timp ce promoveaza utilizarea eficienta de energie.

Un astfel de dispozitiv de pe daclim.ro este similar unui sistem de ventilatie cu exceptia faptului ca acesta foloseste caldura de la aerul statut pentru a incalzi aerul proaspat. Un dispozitiv clasic are doua ventilatoare, unul pentru a evacua aerul din casa si altul pentru a introduce aerul proaspat. Ceea ce face acest sistem unic este nucleul care schimba caldura. Nucleul transfera caldura de la aerul care se evacueaza catre cel care intra in acelasi mod in care radiatorul transfera caldura de la lichidul de racire incalzit de motor catre mediul exterior. El se compune dintr-o serie de pasaje inguste si care alterneaza prin care trece fluxul de intrare si de iesire. Pe masura ce patrunde fluxul, caldura este transferata de pe partea calda la partea rece, iar fluxurile de aer nu se amesteca.

In functie de model, un recuperator de caldura poate sa recupereze pana la 85 de procente din caldura fluxului de aer evacuat si astfel aceasta solutie aleasa este mult mai economicoasa decat deschiderea geamului. De asemenea, aceste sisteme contin filtre care impiedica particulele de praf si de polen sa intre in casa.

Desi acest sistem poate fi eficient pe timpul verii, atunci cand preia caldura de la aerul proaspat si o transfera la aerul statut evacuat, este mai popular in climate mai reci, pe timpul iernii. Daca este foarte frig, poate sa apara gheata in nucleu. Pentru a se evita acest lucru, trebuie folosit un amortizor care sa inchida fluxul de aer rece si sa directioneze aerul cald prin interiorul nucleului. Dupa cateva minute, un temporizator poate deschide calea pentru aerul proaspat si astfel ventilatia poate continua. Un recuperator de caldura este ideal pentru case predispuse la umezeala deoarece inlocuiesc aerul umed din interior cu aer proaspat de afara.

Leave a Reply