Separa realitatea de fictiune in privinta functionarii creierului

Creierul uman este uimitor si, uneori, misterios. In timp ce o gramada de cercetatori sunt inca in lucru, descoperind secretele modului cum functioneaza creierul, acestia au descoperit deja o multime de informatii despre ceea ce se intampla in interiorul capului nostru. Si, din pacate, odata cu aceste studii de specialitate, au aparut si o groaza de de mituri in ale functionarii creierului.

Iata doar cateva dintre ele:

Putem utiliza doar 10 la suta din creier.

Ai auzit, probabil, aceasta afirmatie des citata, dar repetarea constanta nu o face mai precisa. Oamenii folosesc adesea aceasta legenda urbana pentru a sugera ca mintea este capabila de lucruri mult mai mari, cum ar fi inteligenta crescuta dramatic, abilitati psihice sau chiar telekinezie. La urma urmei, daca putem face toate lucrurile pe care le facem, folosind doar 10 la suta din creierele noastre, doar imagineaza-ti ce am putea realiza daca am folosi si restul de 90 la suta.

In realitate, cercetarile sugereaza ca toate zonele din creier efectueaza un anumit tip de functii. In cazul in care doar 10 la suta din creier ar functiona, atunci leziuni craniene nu ne-ar mai afecta aata de mult. Faptul ca deteriorarea chiar unei mici zone a creierului poate duce la consecinte profunde pentru ambele functii, cognitive si functionale, contrazice insa acest mit. Tehnologii de imagistica a creierului au demonstrat, de asemenea, ca intregul organ prezinta niveluri de activitate, chiar si in timpul somnului.

Leave a Reply