Motoarele electrice trifazate – cum functioneaza si unde sa le gasesti

Un motor electric trifazat este greu de inteles ce presupune. Asta pana la partea de nevoie, cand situatia practica iti si demonstreaza despre ce este vorba. Dar mai degraba poate ca a descoperi ce include si cum functioneaza un astfel de motor te ajuta si sa intelegi folosirea sa.

In primul rand merita de mentionat ca gama de motoare electrice trifazate se refera la acele tipologii formate din stator si rotor. Statorul este alcatuit din sloturi ce formeaza un circuit de bobina in 3 faze. Cat despre rotor, acesta este format din centru laminat cilindric, are sloturi paralele ce transporta conductori.

Se stie ca un motor electric este cel care transforma energia electrica in una mecanica. Insa cum?

Functionarea unui motor electric trifazic

Practic statorul de la motor dispune de bobine ce sunt suprapuse la un unghi de 120°. Cand bobina primara se conecteaza la o sursa de curent cu 3 faze se va realiza un camp magnetic rotativ. Viteza rotorului nu trebuie sa fie la fel cu viteza sincrona de stator. Asta pentru ca daca cele doua ar fi egala atunci drept consecinta nu ar fi o viteza relativa.

Diferenta dintre viteza sincrona, adica de la stator, si cea de la rotor se numeste alunecare. Rotorul nu are nicio conexiune electrica in cazul unui motor cu inductie.

Unde gasesti astfel de motoare

In functie de domeniul in care deservi tipul de motor electric, acesta este usor de gasit. Actualmente magazinele online au oferte diverse chiar si pe aceasta nisa. Poti gasi asadar motoare electrice cu inductie trifazate necesare la masini de spalat, pentru sisteme de incalzire, ventilatie sau aer conditionat; tot acestea sunt necesare pentru control industrial, la pompe, suflante sau ventilatoare diverse. Pentru a intelege cat de ofertanta este piata un alt model de motor cu inductie trifazat, in mod de control vectorial este un interes de asemenea. Acesta este necesar in robotica sau pentru control industrial final.

Elematis.ro este o sursa recomandata. Aici oferta la capitolul de motoare electrice include modele noi, cu gabarit de la 56 la 450. Au clasa de protectie IP55, IP56. Asta inseamna ca ofera protectie completa la contact cu parti in miscare; protectia fata de praf nu este una totalmente indeplinita, insa oricum acesta nu patrunde intr-o cantitate atat de mare incat sa afecteze motorul.

De asemenea, aceste simboluri inseamna ca mici picaturi de apa proiectate catre motor nu afecteaza si nu au cum sa patrunda in cantitate ce ar putea dauna. Clasa de eficienta este IE1, IE2 si IE3. Dispun de carcase din fonta si aluminiu, cu 2-4-6-8 poli.

Pentru o indelungata si buna pastrata conditie a unui motor de acest gen se recomanda atentie sporita la factorii fata de care este expus. Un strat de vopsea il poate proteja, mentinerea in conditii foarte bune a sistemului de ventilatie, precum si un strat de lac care nu permite ca umiditatea din aer, din mediul in care este instalat motorul sa il afecteze.

Cei interesati regasec la elematis.ro toate ofertele la capitolul motoare electrice, nu numai trifazate ci si monofazate sau cu frana.

Leave a Reply